Regula de aur
„Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea.”
M-am gândit de multe ori, mai ales în ultima perioadă, ce soluții există pentru ca lumea noastră să-și schimbe înfățișarea. Am ajuns la o singură concluzie – oamenii trebuie să își schimbe puțin atitudinea și să fie mai atenți la cei din jurul lor, fără să se lase mereu conduși de orgolii prostești. Dar cum ar putea toți oamenii din lumea asta să se schimbe? Cine să îi îndrume în această direcție?
Vă gândiți probabil că ar fi nevoie de o putere imensă, un conducător apărut din neant care să ne coordoneze pe toți cu pricepere și duritate. Nu de asta avem nevoie. Există pe lumea asta o regulă simplă, aplicabilă pentru fiecare locuitor al planetei și care face lumină în toate problemele lumii moderne : regula de aur.
Regula de aur apare sub multe forme, dar esența e foarte simplă : ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Aplicabilitatea ei este universală – toate experiențele prin care trecem trebuie privite și prin prisma persoanelor alături de care le-am trăit. Când cineva ne umilește, ne simțim mici și fără însemnătate ; când umilim pe cineva, ne simțim puternici, uitând experiența anterioară. Când suferim sau suntem supărați pe cineva, uităm repede de cei pe care i-am supărat la rândul nostru.
Nimic nu vine în viața noastră întâmplător – toate trăirile, sentimentele sau persoanele cu care interacționăm sunt menite a ne construi ca oameni, a ne arăta atât lumina, cât și întunericul care există în noi.
Regula de aur reprezintă o lecție fascinantă pentru tânărul protagonist al acestei povești. În timp ce bunicul lui îi explică toate principiile, nepotul se luminează singur, înțelegând atât principiile regulii, cât și faptul că fiecare dintre noi decide dacă o respectă sau nu. Nu putem obliga pe nimeni să trăiască după această regulă. Iar imaginația băiatului zburdă mai departe, iar el îi spune bunicului cum ar arăta lumea dacă toți am urma această regulă – nu ar mai exista războaie, lupte iscate din nimic, fiecare om ar fi atent și la sentimentele celor din jurul său, iar împreună am fi mult mai puternici împotriva tuturor problemelor.
„Totul începe cu tine.”
Această poveste transmite un mesaj pe cât de simplu, pe atât de greu de urmat – suntem toți la fel, indiferent de religie, rasă, sex, poziție socială etc. Tema religiei este adusă firesc în discuție, regula de aur fiind adaptată în funcție de marile religii ale lumii.
Chiar dacă învelișul e diferit, toate spun același lucru – trebuie să îi privim pe ceilalți cum ne privim pe noi înșine, cu defecte și calități, lumină și întuneric, fără să-i judecăm aspru și să le punem etichete. Trebuie să încetăm să le facem celorlalți lucrurile de care noi fugim, de care ne este frică sau suntem îngroziți. Iar singurul mod prin care putem schimba ceva este puterea propriului exemplu.
La fel cum părinții înțeleg repede că cei mici le imită gesturile, vorbele, ba chiar și faptele, exemplul personal este o armă puternică prin care lumea se poate schimba așa cum ne dorim.
Regula de aur este o poveste atât de simplă și de umană, încât cred cu tărie că fiecare copil din lumea asta ar trebui să o aibă în bibliotecă și în suflet ; nu este doar un îndemn la toleranță (căci există multe povești de genul ăsta), este o celebrare a omului în totalitatea lui, fără prejudecăți sau idei preconcepute, fără ură sau mândrie.