Ponturi pentru ora de povesti

Desigur nu toti copiii sunt la fel. Sunt copii care iubesc povestile la prima lectura, dar sunt si copii care au nevoie de timp si rabdare iar daca le arati un zambet de incurajare si multa bucurie cu siguranta vor dori sa asculte o poveste.

Povestile au un rol important in dezvoltarea limbajului atunci cand povestea este spusa sau citita. Limba este utilizata intr-un mod care nu ameninta: nu da instructiuni, nu este o provocare, nu aduce critici, sesiunea de povesti ar trebui sa fie relaxanta, intr-un mod pozitiv.

O poveste reprezinta o calatorie a emotiilor la fel de mult ca si a cuvintelor si a intrigii. Chiar si atunci cand este bebelus si intelege foarte putin limba, el poate experimenta emotiile povestirii prin tonul vocii cu care este transmisa.

Iata cateva ponturi pentru ora de povesti:

  1. Alege o carte ilustrata care va place si te vei simti confortabil sa o citesti.
  2. Pregateste-te citind cartea pentru tine si observa modul in care imaginile se raporteaza la text.
  3. Observa curgerea textului si momentul cand va trebui sa intorci pagina.
  4. Fii atent la ocaziile de a-ti varia vocea (mai moale, mai joasa, mai ascutita, mai puternica) sau adauga efecte sonore(de exemplu sunete de animale).
  5. Nu te grabi cand citesti cartea cu copilul.
  6. Fii pregatit sa citesti cartea din nou si, poate, din nou.

Copiilor le place la nebunie sa fie distrati. Te vei stradui sa ii distezi si o modalitate utila de a le da de stire ca povestea ta va fi placuta este sa ai un cantecel pe care sa il canti. Ii confera un sentiment de implicare chiar de la inceput. “Hai la poveste! E timpul pentru poveste! Asculta! Ssssss!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X