Elmer cel mai iubit elefant

Elmer este cel mai iubit elefant si mie mi-au placut dintotdeauna elefanții. Îi urmăream cu interes prin desene animate, cărți, iar mai târziu, în documentare despre viața lor. Mi se păreau aproape mitici: uriași, dar totuși blânzi, impuneau respect indiferent de tărâmul pe care călcau. Această fascinație nu s-a diminuat nici acum, deși au trecut ceva ani. Încă îmi face plăcere să-i admir, să citesc despre ei și să mă suprindă ferocitatea oamenilor care îi vânează pentru prețiosul lor fildeș.

elefantul elmer bebelibrarie    elmer-in-zapada elmer-si-mos-roselmer-si-super-el
Seria lui David McKee despre Elmer, elefantul multicolor, spune povestea unei ființe speciale, care iese în evidență de fiecare dată prin culorile și curajul lui. În “Elmer și Monstrul“, aflăm că aparențele înșală în 99% dintre cazuri și că ceea ce vedem cu ochii, putem judeca doar cu inima.

elmer-si-monstrul-1
Plimbându-se prin junglă ca în fiecare dimineață, Elmer aude un zgomot îngrijorător. Animalele treceau în fugă pe lângă el, nu înainte să îl avertizeze asupra monstrului. Dar Elmer nu pare prea impresionat și pornește, curajos, mai departe. Trece pe lângă maimuțe, crocodili, tigri și lei înfricoșați. Pe măsură ce înaintează prin junglă, curiozitatea lui este tot mai mare. Cine poate fi acest monstru care rage din toate puterile? Cum arată? De unde a venit?

elmer-si-monstrul-2

Întrebările zburdă în mintea lui cu o viteză fulminantă. Ajuns destul de aproape de sursa zgomotului, înaintează cu precauție, pregătit să fugă dacă e nevoie. Spre surprinderea lui, autorul răgetelor era o creatură albastră, cu blană, mică și înfricoșată de fuga animalelor. Elmer îi promite că va avea grijă de el și se oferă să îl conducă acasă.

elmer-si-monstrul-3

Celelalte animale rămân siderate în fața creaturii albastre care îi întrece chiar și pe cei mai fioroși lei. Naivitatea lor devine motiv de amuzament, pe măsură ce i se alătură lui Elmer pe drumul spre casă al micului monstru.
Morala? Nu tot ce zboară se mănâncă. În ciuda aparențelor, lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par. Până și cea mai fioroasă creatură are o latură blândă, la fel cum binele uneori se poate împleti cu răul. Unele situații nu le putem limpezi decât prin glasul inimii, nicidecum cu cel al rațiunii.

elmer-si-monstrul-4

Ar trebui să ne învățăm copiii să nu traseze limite clare, să nu vadă lumea doar în alb și negru, ci să distingă nenumăratele nuanțe de gri care îndulcesc fiecare situație. E un lucru greu de realizat și devine tot mai greu o dată cu vârsta adultă. Înainte să transăm și să împărțim pe categorii, trebuie să privim cu atenție, la fel cum eram sfătuiți în copilărie să gândim de două ori înainte să vorbim.

Elmer este un personaj minunat iar in povestile lui descoperi ca este ca toti copiii: cu personalitate, curajos, optimist, rasfatat, bland, are umor si imaginatie bogata, este respectuos si stie multe lucruri.

 

3 thoughts on “Elmer cel mai iubit elefant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X