Coș produse

Dezvoltă-i vocabularul pasiv al bebelușului

Citește-i bebelușui! Va iubi cărțile toată viața.

”- Este prea mic, nu înțelege nimic.” ”- Rupe cărțile.” ”- Bagă cartea în gură.” ”- Nu are răbdare să-i citesc.”

Am putea crede că nu avem nevoie de povești și cărți în primele luni de vreme ce va învăța, în timp, în mod firesc, să vorbească. Vă asigur că este important ca noi, părinții, să înțelegem de la început că în lipsa acestei activităti bebelușul nu-si va putea dezvolta aptitudinile potențiale. De fapt, până la împlinirea vârstei de un an, unele dintre acestea vor dispărea dacă nu sunt antrenate și dezvoltate.

Comportamentul și atitudinea părinților față de bebeluș contribuie așadar în mod esential la dezvoltarea inteligentei sale. Bebelușul reacționează la vocea adulților. Pentru dezvoltarea auzului este nevoie să-i citiți cât mai mult în primele luni. Abilitatea de coordonare mână-ochi se dezvoltă și cu ajutorul cărților.

La vârsta de 2-3 luni bebelușul începe să înțelegă sunetele cuvintelor și modul în care sunt structurate propozițiile și învață primele vocale – a, e, u. Dacă adultul îi vorbește afectuos, blând, cald și bucuros micuțul reacționează zâmbind, făcând mișcări energice cu mâinile și cu picioarele.

La 3-4 luni bebelușul începe să gângurească, îmbinând diferite vocale și consoane ca – b, p, m, a, o. Gânguritul este important, pentru că în acest fel bebelușul experimentează folosirea limbii.

La această vârstă gânguritul trebuie încurajat prin răspunderi și mimică astfel încât bebelușul să știe că este ascultat și înțeles.

La sfârsitul lunii a cincea bebelușul râde sonor, rostește sunete tot mai distincte sau țipă.

La șase luni poate să pronunțe deja primele silabe: ma-ma, ta-ta, ba-ba, și înțelege câteva cuvinte. În această etapă de dezvoltare a bebelușului ar fi bine să comunicați cât mai mult cu el, să-i citim cât mai mult folosind cuvinte simple și scurte. Pentru a-l stimul pe micuț să imite sunetele auzite, repetați-le împreună cu el.

Este foarte importanta să-i dezvoltați vocabularul activ dar și pe cel pasiv. Vocabularul pasiv al bebelușului este alcătuit din cuvinte pe care le înțelege dar pe care nu le poate rosti.

După vârsta de șase luni. bebelușul învață să indice cu degetul arătător, iar la întrebarea: ”Unde este cartea?”, el va arăta cu degetul spre carte.

La un an , bebelușul folosește de la doua până la douăzeci de cuvinte care se pronunță ușor: da, nu, dă, tu-tu, mama, tata, …, dar înțelege aproape 200 de cuvinte. Este o perioadă în care oferiți o atenție deosebită dezvoltării vocabularului pasiv al bebelușului, ajutându-l să înțelegă cât mai multe cuvinte chiar dacă nu le poate pronunța.

La doi ani vocabularul activ poate avea 300-400 de cuvinte dacă îi citim în fiecare zi, cel putin 30 de minute.

În ultimii 10 ani, am auzit mereu cum grădinița și școala ne educă copiii și cum părinții nu ai timp o jumătate de oră pe zi pentru povești. Un bebeluș căruia i s-au citit povești va fi un copil care va comunica cu ușurintă, nu va avea deficiențe de atenție și concentrare, va fi empatic, va recunoște mai ușor emoțiile, va avea mai multă încredere în el.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Transport Gratuit

Pentru comenzi cu valori de peste 250 lei.

Politica de returnare

30 de zile drept de returnare.

Livrare internațională

Livrare internationala de la 69 lei

Suport telefonic

Comenzi și informatii la numărul 0746612069.