Ajuta-ti bebelușul să iubească lectură

Dragostea de carte se invata

Sunt multe modalități prin care poți să ajuti bebelusul să iubească lectura. Și, surprinzător, nu trebuie să stai doar cu o carte în mână.

Foloseste cartea pentru a crea o legătură

Nu este vorba doar despre a citi o poveste. La această vârstă este mai mult despre a te bucura de interacțiunea cu mama, tata sau bunicii. Când copilul tău stă în poală, în timp ce citești cu voce tare, nu doar se bucură de cărți, ci se bucură și de atenția exclusiv pentru el și se simte în siguranță.

Creează un ritual

O rutină a cititului, seara înainte de culcare, creează anumite deprinderi și aduce o stare de liniște pe care bebelușii o iubesc. Dar nu uitați că sunt alte momente în timpul zilei care oferă, de asemenea, oportunități bune de lectură. Din când în când, încercați să stabiliți un nou ritual cu o poveste despre micul dejun, o poveste la băiță, o poveste despre cât de mult îl iubiți sau chiar o poveste „despre oliță”.

Alegeți cărțile potrivite

Copiii mici adoră cărțile cartonate, cu colțuri rotunjite, pe care le pot ține ușor și le pot manipula singuri. Le plac poveștile însoțite de imagini luminoase, viu colorate, simple, reale și clare. Și, desigur, adoră rimele. Asta nu înseamnă că bebelușul tău de doi ani nu va aprecia poveștile pe care le alege fratele lui mai mare – cine știe, Harry Potter sau seria Roald Dahl poate ajunge să fie cartea lui preferată! Asigurați-vă, toțuși, să aibă acces și la cărți potrivite vârstei bebelușului.

Repetați, repetați, repetați

Încercați să nu căscăți dacă ați citit ”Omida mâncăcioasă” în fiecare seară în ultima lună și bebelușul încă cere să o audă din nou. Repetarea este un semn distinctiv al anilor copilăriei. Motivul pentru care copiii adoră să citească aceleași povești din nou și din nou este că le este atât de sete să învețe. În curând veți descoperi că bebelușul și-a memorat pasajele preferate și este dornic să furnizeze el însuși fraze cheie – ambele semne ale unei dorințe mari de a asculta povești.

Exagerați puțin

Pierdeți-vă inhibițiile când îi citiți bebelușului. Mormăiți ca un urs cînd îi citiți seria cu ursul Bruno sau Berti, imitați toate animale din povești și dacă întâmpinați dificultăți, o carte cu sunetele animalelor vă scoate din bucluc. Bebelușii adoră drama la fel de mult ca adulții – de fapt, puiului tău i-ar plăcea să se prefacă că este lupul înfricoșător din ”Cei trei purceluși”. Încurajați-l, chiar dacă întrerupeți povestea, va fi mult mai distractiv dacă va participa activ.

Mergeți la librărie sau la bibliotecă

Chiar și bebelușilor le plac orele de poveste de la bibliotecă sau evenimente destinate lecturii pentru că sunt aventuri minunate chiar și pentru copiii mici. Fiți atent la ce îi place, așa puiul tău ar putea descoperi un nou personaj sau o carte favorită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X