Învață-ți bebelușul să iubească lectura!

Învață-ți  bebelușul să iubească lectura!

Să-ţi înveţi bebeluşul să se bucure de citit este unul din lucruri cele mai importante, pe care le poate realiza un părinte. Timpul, uneori sunt suficiente și 15 minute, răbdarea şi conexiunea care se stabileste între părinte și copil sunt de nepreţuit. Beneficiile cititului sunt evindente!

 

Pentru început, cărţile cartonate cu imagini reale și ilustraţii viu colorate, dar cu puține detalii, sunt cele potrivite. Curiozitatea celor mici, dorința de a afla cât mai multe îi determină să le deschidă singuri, fără să  fie nevoie să-l rugaţi.

 

Citiţi-le bebeluşilor cu voce tare încă dinainte să poată articula cuvinte sau chiar înainte de prima noapte în pătuț! Dezvoltarea limbajul îl ajută mai târziu pe copilul mic să-şi facă mai uşor prieteni.

 

Dacă nu aţi început să-i citiţi până la 6 luni și nu obișnuiți să citiți, începeți cât mai curând. Copiii au tendinţa să imite toate lucrurile pe care le fac adulţii. Aşa că dacă vă vor vedea citind o carte, fie ea și de povești, cu siguranţă vor dori să o citească şi ei.

 

Cu ocazia zilelor de naştere şi a sărbătorilor oferiţi-le și cărţi cadou! Ambalate frumos, le vor îndrăgi mai mult.

Citiţi-le bebeluşilor înainte de culcare, începeţi de la 2 luni sau mai devreme! Vocea mamei sau a tatălui îi va linişti. Apoi vor lua personajele preferate pe tărâmul viselor, iar când se vor trezi, aventurile imaginare vor continua spre deliciul nostru, al părinților. Prin povești imaginația și creativitatea înfloresc!

 

Este important să fie înconjurat de cărţi, de aceea este bine să nu instalați un televizor în camera bebelușului! Aşezaţi-le pretutindeni: în maşină, în dormitor, în living și în bucătarie. O carte de bucate, deschide o fereastră nouă, cu gusturi alese! Copiii trebuie să îşi formeze o relaţie de familiaritate cu cărţile, trebuie să se obișnuiască cu cartea obiect!

 

Ȋnvăţaţi copiii mici să îşi creeze propria bibliotecă, să îşi aranjeze singuri cărţile pe raft, să le răsfoiască, să înţeleagă că e important cum arată biblioteca lor.

 

Printre motivele pricipale pentru care copiii nu citesc se află cărţi nepotrivite vârstei lor şi imitarea părinţilor (în cazul în care părinţii nu obişnuiesc să citească). Încercaţi să remediaţi aceste probleme! Niciodată nu e prea târziu pentru un copil să înveţe să îndrăgească lectura.

Lectura de seară este un mijloc natural pentru cultivarea unui atasament solid în conexiunea părinte – copil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X