Copilul meu nu are rabdare sa ii citesc povesti

Copilul meu nu are rabdare sa ii citesc povesti

 

Aud, destul de des, părinti care spun:”Incerc să îi citesc copilului meu de 1 an și 5 luni, de mai bine de o jumătate de an, dar nu reusesc să îi captez atentia, nu este deloc interesat, îmi ia cartea și o îndepărtează. Îi place să răsfoiască cărti, reviste, pentru câteva minute și cam atât. Puteți să-mi oferiți câteva sfaturi pe aceasta temă? Îmi doresc să îi pot citi povești înainte de culcare.”

Analizând dorinta părintelui îmi dau seama, că de fapt cel care nu are răbdare este chiar părintele. Copilul are ritmul lui și întotdeauna are nevoie de timp ca să accepte această rutină, a cititului.

Toti bebelușii și copiii mici iubesc cărtile! Văd acest lucru de mai bine de 6 ani si pot să vă spun că singura piedică, în a interacționa cu cărtile, suntem, de cele mai multe ori, noi părinții. O să enumăr câteva din aceste piedici: ”o mănîncă”, ”o rupe”, ”e prea mic, nu înțelege”, ”mie nu-mi plac ilustrațiile”, ”să mai crească”, ”are doar 2 luni”, ”acum îi luăm jucării”, etc.

În vremea copilăriei noastre erau mai puține carti pentru copii și nu erau așa de frumos ilustrate și poate că suntem puțini cei cărora părinții le-au citit povești în fiecare seară. Ce vreau să subliniez este că, asa cum ne gândim să cumpărăm hăinuțe, jucării, pătut, etc., la fel ar trebui să ne gândim să cumparam carti pentru bebelusul nostru.

O rutină a cititului începe din primele luni de viață sau chiar din perioada de sarcină. Un bebelus, de 1 an, care nu este obișnuit cu cartea obiect, adică nu are in cutia lui cu jucării cel puțin 3 carti ilustrate cu imagini reale cu care să se joace cum vrea el, la fel cum face cu orice jucărie, va accepta mai greu o rutina a cititului. La 3 luni un bebelus poate sa apuce o carte din material textil, o carte pentru baie, sau carte din carton cu colturi rotunjite și de dimensiuni reduse. La 6-7 luni este capabil sa dea singur pagina, să răsfoiasca o carte de dimensiuni mici. Până atunci cititi-i povesti scurte din carti in care ilustratiile sunt simple, cu cat mai putine detalii.

Ce trebuie să faceti că să reușiți din prima încercare:

  • începeți, cel târziu, în primele 2 luni de viață
  • până la 6 luni obisnuiți-l cu cartea obiect, cartea jucarie
  • creati rutina cititului seara la culcare
  • etapele prin care trece un bebelus până invață să îndrăgească cartile: o mănâncă, o rupe și apoi o iubeste
  • perseverati
  • aveti răbdare
  • fiți convinsi că toți copiii iubesc cartile

”Instrumentul care face posibilă comunicarea reciprocă este limbajul, un mijloc de a gândi în comun.”(M.Montessori)

Cartile dezvoltă limbajul, imaginatia si creativitatea! Aduc părinții lângă copii si copiii in bratele părinților!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X