Nu vreau sa vad pe nimeni azi

Cu toții avem zile proaste. Zile în care lucrurile se complică excesiv sau nu ne iese nimic cum trebuie, ceasul parcă sună prea repede dimineața și concentrarea noastră se pierde în negură. Zile în care nu avem dispoziție pentru discuții sau vizite, în care nici măcar prietenii nu ne pot înveseli cu o vorbă bună. Pentru noi, adulții, e ceva obișnuit, însă și copiii pot avea astfel de zile în care nimic nu le e pe plac. Tocmai de aceea mi s-a părut atât de instructivă această carte – o lecție despre empatie și sprijin atunci când ai cea mai mare nevoie.

 

Iepurașul își începe dimineața morocănos din cauza ceasului deșteptător. Dându-se jos din pat, se lovește într-un scaun și își sparge paharul preferat.

 

Ariciul apare la ușa lui într-un moment total nepotrivit și cei doi pleacă să culeagă afine, pentru tortul aniversar al veveriței Ronți. Însă coșul cu afine al iepurașului este răsturnat și apoi călcat în picioare, tocmai când lucrurile păreau să meargă mai bine.

 

Ajungând acasă, își găsește prietenii în fața ușii. Le strigă cu furie că vrea să fie lăsat în pace și intră în casă, mai supărat ca niciodată. Dar prietenia nu ține cont de mutrițe îmbufnate, iar iepurașul va descoperi o surpriză minunată din partea celor pe care i-a alungat pe nedrept…


Prietenia este o temă des întâlnită în cărțile pentru copii, tocmai pentru că îi modelează frumos și le predă lecții importante. Prietenia nu ține cont de zile proaste sau zile în care lucrurile par să stea pe loc. Un prieten adevărat va rămâne chiar dacă atitudinea noastră nu e una potrivită.

 

E greu să explici unui copil aceste lucruri, altfel decât prin intermediul poveștilor. Uneori e necesar să treacă prin anumite experiențe ca să învețe ceva nou, experiențe bazate pe relațiile cu cei din jurul său. Va face legăturile dintre situația reală și cea din poveste cu mare ușurință când va veni momentul. Altfel , cred că cel mai bine se învață greșind, experimentând, riscând. Nu e ușor pentru un părinte să aplice acest model pe propriul copil, să îl lase liber în lume și să-l urmărească din umbră. Dar e metoda cea mai bună prin care învață să se prețuiască atât pe el, cât și pe ceilalți.

Din aceeasi colectie.

Povesti frumoase despre prietenie gasiti si aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *