2 activitati pentru dezvoltarea increderii copilului tau

2 activitati pentru dezvoltarea increderii copilului tau

Copilul va câștiga încrederea puțin câte puțin, prin experiențele sale de viață. Aceasta se va construi între victorii și eșecuri și va avea nevoie de ajutorul nostru să înțeleagă motivele și să persevereze.

Copilul se simte puternic datorită privirilor binevoitoare, care nu îl judecă, ci îl înțeleg, și astfel va ști că are nevoie de timp pentru a crește și că va dezvolta mai multă capacitate de reziliență. Va ști că are dreptul să facă greșeli și că are dreptul să ne ceară să fim răbdători și atenți.

Mai mult de atât va ști că și noi, părinții lui, am fost cândva copii și că nu am uitat acest lucru esențial în formarea noastră ca părinți.

Activitățile propuse sunt bazate pe: folosirea experienței directe și constructivă și încurajare în luarea deciziilor.

Prima activitate – Ocupă-ți locul în lume

1. Pentru început, fiecare va prezenta, sub formă de schiță realizată cu un pix negru, conturul feței unei persoane furioase, ca un cerc cu doi ochi și sprâncene încruntate, cu o gură strâmbă de furie. Desenând, fiecare participant trebuie să se gândească la un caz concret cu care s-a confruntat și să îl povestească. 2. După aceea, cu pixul albastru, fiecare redesenează acelși personaj, dar care de această dată zâmbește! Și fiecare vorbește despre acestă persoană fericită. 3. În cele din urmă, compară situațiile care au declanșat furia sau, din contă, bucuria personajului; acestea vor fi identice uneori! Ploaia care prinde o persoană pe stradă o poate face să zâmbească sau, din contră, să se enerveze! După aceea se propun alte expersii, de fiecare dată însoțite de contrariu lor: tristețea cu bucuria, oboseala și energia, liniștea și gălăgia, etc.

Poate că, pe parcursul activității, veți observa că există puncte comune între anumiți participanți, unii se amuză din orice, în timp ce alții au tendința de a vedea totul în negru. Invită-i să observe dacă există origini comune între anumite expresii ale personajelor; fiecare dintre ei va vedea că emoțiile provin din aceeași sursă.

Beneficiile acestei activități Un copil care organizează activități cu și pentru ceilalți este un copil care se integrează în societate. Stima lui de sine este întărită și schimburile rezultate sunt cu adevărat pozitive și hrănitoare. când observi latura pozitivă și negativă a persoanelor apropiate ești obligat să ei în calcul realitatea trăită zi de zi si să îți calmezi emoțiile. Astfel, desenul va elibera multă înțelege sau neînțelegere față de anumite evenimente. Ajutați-vă copilul să-și construiască primele ședințe de terapie prin artă!

A doua activitateTu ești cel care alege pentru propria persoană

1. Scrie pe o foaie de hârtie ce ți-ar plăcea să faci, ce ți-ai dori să schimbi acolo unde locuiești. Dar, atenție, îți vei lua angajamentul să pui chiar tu în practică această schimbare. Bineînțeles că poți să le ceri părinților ajutorul, dar tu ești cel care își va asuma consecințele acestei schimbări. 2. Spre exemplu: dacă tu decizi să îți schimbi complet camera, vei duce această schimbare până la capăt, dacă decizi să dormi lângă fereastră nu îți vei schimba părerea a doua zi! O decizie= o consecință. 3. Un alt exemplu: dacă tu ai decis să te încalți zilnic cu aceiași bascheți, îi vei întreține, pentru a fi curați în fiecare zi etc. Poți să alcătuiești un tabel al deciziilor familiale pentru a ajuta fiecare membru să își asume alegerile făcute.

Beneficiile acestei activități A face alegeri și a ți le asuma înseamnă a accepta să ai responsabilități. Foarte devreme copil decide în funcție de propriile interese pentru a consolida ce a înțeles el despre lume și despre modul în care funcționează aceasta. Ulterior, vine momentul în care, pentru a-și câștiga autonomia el trebuie să știe să aleagă. Din această necesitate se nasc anumite anxietăți și este primordial ca un copil să înțeleagă că el crește și se asumă prin experiența pe care o acumulează. Iată o activitate de responsabilizare bazată pe creativitate, care se programează foarte ușor și îl obligă să își ducă ideile până la capăt.

Mai multe activități găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X